Strona 1 z 1

Utrwalanie żywności

: 20 wrz 2020, 6:38
autor: fun
Zawsze się zastanawiałam jak najlepiej przechowywać żywność. Mrożenie zmienia smak i konsystencję. Konserwanty - w domu trudno je stosować. Ostatnio wpadły mi w oko Technologie HPP. Co to? Utrwalanie żwyności wysokim ciśnieniem. Słyszeliście o czymś takim?

Re: Utrwalanie żywności

: 23 lis 2020, 20:09
autor: szóstak
Mnie bardziej zależało na możliwości przedłużania świeżości produktów. Okazało się, że świetnie do tego celu nadają się pojemniki próżniowe. Postanowiłam takie mieć na wyposażeniu swojej kuchni i kupiłem je ze strony https://seeyoo.pl/ . Jak się okazało jest mnóstwo jedzenia, które trzymane w próżni śmiało do spożycia nadają się przez kilka dni. To rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić zarówno pieniądze, jak i czas poświęcony na zakupy.