Firma

Co zrobić, gdy urządzenie gastronomiczne przestanie działać?

• Zakładki: 47


Prawdopodobnie niewiele osób wyobraża sobie współczesną gastronomię bez nowoczesnych maszyn. Przemysłowe nadziewarki do kiełbas, obieraczki do ziemniaków czy opiekacze do kebaba sprawiają, że dania są przygotowywane szybko i efektywnie, a przede wszystkim smacznie. Właściciele lokali gastronomicznych zazwyczaj bardzo denerwują się, gdy któryś ze sprzętów odmówi posłuszeństwa. Czy usterka oznacza, że sprzęt trzeba bezzwłocznie wymienić na nowy? Niekoniecznie!

Wymiana urządzenia gastronomicznego na nowe

Właściciele lokali gastronomicznych, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w branży, zazwyczaj są przerażeni wizją wymiany danego urządzenia na nowe. Nic w tym dziwnego – przemysłowe sprzęty gastronomiczne są w większości stosunkowo drogie. Jeśli aktualnie używane urządzenie ma jeszcze ważną gwarancję, problem zasadniczo rozwiązuje się sam: producent ma obowiązek naprawić usterkę na własny koszt. Jednak sytuacja wygląda inaczej wtedy, gdy gwarancja dawno już wygasła.

Usterka urządzenia gastronomicznego nie musi oznaczać jego utylizacji i konieczności kupna nowego sprzętu. Mało tego! Taka sytuacja należy do rzadkości. Większość usterek maszyn gastronomicznych od znanych producentów da się stosunkowo szybko naprawić. Zarówno zakup części, jak i opłacenie naprawy są zazwyczaj o wiele tańsze niż wymiana sprzętu na nowy.

Części dla gastronomii: co warto o nich wiedzieć?

Świeżo upieczeni właściciele lokali gastronomicznych nie zdają sobie sprawy z tego, że zakup części dla gastronomii nie jest ani pracochłonny, ani czasochłonny – można to zrobić szybko przez internet. Wystarczy znaleźć zaufaną branżową hurtownię taką jak np. Horeca Parts.

„W naszym sklepie oferujemy wyłącznie najwyższej jakości części dla gastronomii od renomowanych producentów. Zapewniamy naszym klientom sporo udogodnień np. możliwość bardzo szybkiego zamówienia potrzebnych części. ”Tanie części nie tylko mają krótką żywotność, ale i negatywnie wpływają na pracę reszty podzespołów danego urządzenia, co skutkuje potrzebą szybkiej wymiany” – mówi pan Robert, specjalista z Horeca Parts. „Gorąco zachęcamy właścicieli lokali gastronomicznych do zapoznania się z ofertą naszej firmy. Wielu z nich nawet nie zdaje sobie sprawy, ile usterek można szybko naprawić, wydając niewielkie kwoty”. Jak widać, wymianę urządzenia gastronomicznego na nowe warto rozpatrywać jako ostateczność.

Kiedy najlepiej wymienić urządzenie na nowe?

Trzeba pamiętać o tym, że części zamienne dla gastronomii nie zawsze rozwiążą problem z danym sprzętem. Zdarzają się urządzenia gastronomiczne bardzo stare, których naprawa może okazać się niemożliwa (np. producent od lat już nie produkuje zarówno danego modelu, jak i części zamiennych do niego). Bywają też awarie tak skomplikowane, że naprawa byłaby nieopłacalna. Wtedy oczywiście zakup nowego urządzenia staje się najlepszym wyborem.

Przed podjęciem decyzji zawsze warto upewnić się, na czym dokładnie polega usterka. Urządzenia do gastronomii zazwyczaj są projektowane tak, by bezawaryjnie pracowały nawet w trudnych warunkach. Wiele z nich ma części, które naturalnie zużywają się z biegiem lat – ich wymiana jest więc zupełnie naturalna. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z zaufaną hurtownią części dla gastronomii, która podpowie, jak postąpić z danym modelem urządzenia, posiłkując się wieloletnim doświadczeniem.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
27 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *